Lang Leve Thuis heeft veel voordelen. Niet alleen voor u, maar ook voor uw mantelzorgers. We hebben ze hieronder even voor u op een rijtje gezet.
Voor u:
- U hoeft niet naar een verpleeghuis, maar kunt gewoon zelfstandig thuis blijven wonen zoals u gewend bent.
- U kunt met uw partner samen blijven wonen.
- U blijft in uw eigen kring van familie, vrienden en kennissen en blijft gebruik maken van uw vertrouwde sociale voorzieningen. U kunt bijvoorbeeld gewoon naar uw eigen kaartclub of vereniging gaan waar u de mensen kent.
- De zorg en ondersteuning zijn op maat, maar wel flexibel. Ieder mens is anders en heeft zijn of haar eigen behoeften en wensen. Bij Lang Leve Thuis bepaalt u met het team welke zorg en ondersteuning u nodig heeft. Dat is flexibel en ligt niet vast. Wilt u de ene keer er wat meer op uit en wat minder huishoudelijke hulp, dan is dat zo geregeld.
- Meer tijd voor welzijn. Lang Leve Thuis werkt met vaste teams die veel contact met u hebben. Ze hebben gemiddeld meer één-op-één tijd en aandacht voor u dan in een verpleeghuis. Onze medewerkers kijken naar wat u wil en graag doet. Zoals familiebezoek of naar een hobbyclub gaan. Maar ook door rustig aangekleed worden of haren föhnen kunt u zich prettig voelen. Net als samen koffiedrinken, boodschappen doen of de woning schoonhouden. En gezellig samen eten doet wonderen voor de eetlust. Kortom, het gezelschap van onze medewerker bezorgt u een fijne dag met structuur en veel persoonlijke aandacht.
- Vertrouwde gezichten. U krijgt te maken met één vast team dat dagelijks bij u over de vloer komt. Daardoor zijn zij beter op de hoogte van uw persoonlijke situatie. Voor u is het ook prettig dat u te maken heeft met steeds dezelfde en dus vertrouwde gezichten.
- Snelle signalering van veranderingen in uw zorgvraag. Omdat we veel tijd met u doorbrengen kunnen we veranderingen in uw fysieke en mentale toestand snel opmerken en oppakken. Hierdoor kunnen we eventuele aanpassingen in uw leefschema of het aanschaffen van hulpmiddelen in een vroeg stadium doorvoeren. Dit vergroot de kans dat u, ook als u iets achteruitgaat, gewoon thuis kunt blijven wonen.
Voor uw mantelzorger:
- Minder regelwerk. Veel mantelzorgers hebben hun handen vol aan al het geregel dat met de zorg voor een ander gepaard gaat, zoals voor het eten zorgen, de huishouding regelen, de boodschappen in huis halen. Bij Lang Leve Thuis zijn al deze regeltaken onderdeel van het pakket. Ook houdt het Lang Leve Thuis-team de lijnen kort met bijvoorbeeld familie, de huisarts en anderen in uw netwerk. Met Lang Leve Thuis wordt de benodigde zorg in goede banen geleid, 24 uur per dag, zeven dagen per week. Daardoor hebben uw mantelzorgers meer rust en kunnen ze hun tijd op een leuke manier met u doorbrengen.
- Mantelzorgers kunnen er voor u zijn zonder dat ze overvraagd worden. Dat komt omdat het Lang Leve Thuis-team het mogelijk maakt om samen invulling te geven aan de zorg en ondersteuning voor u. In die gezamenlijkheid worden goede afspraken gemaakt en is het voor iedereen duidelijk wie wat doet. Dat zorgt voor rust en overzicht. Voor de mantelzorgers is dat prettig, want ze willen u graag blijven ondersteunen en een betekenisvolle bijdrage leveren
- Eén vast aanspreekpunt. Uw mantelzorgers staan er niet alleen voor. Ze kunnen altijd terecht bij de Cliëntcoach met vragen. Hij of zij is het vaste aanspreekpunt
- Betere samenwerking met zorgverleners. Doordat uw mantelzorger te maken krijgt met een vast team kan een goede vertrouwens- en samenwerkingsrelatie opgebouwd worden. Uitgangspunt hierbij is dat iedereen binnen die samenwerking een andere maar even belangrijke inbreng heeft
- Een gerust gevoel. De goede samenwerking met het Lang Leve Thuis-team, de duidelijke taakverdeling en de inzet van zorgtechnologie zorgen ervoor dat uw mantelzorger u met een gerust gevoel alleen kan laten. Ook maakt zorgtechnologie het mogelijk dat uw mantelzorger op afstand makkelijker een oogje in het zeil kan houden en eenvoudig contact kan onderhouden met u en het Lang Leve Thuis-team
- Om uw mantelzorgers even helemaal te ontlasten en een adempauze te geven, zijn er mogelijkheden om u even tijdelijk op te vangen in een verpleeghuis.
- Mantelzorg in een verpleeghuis is vaak niet minder belastend. Ook na verhuizing naar een verpleeghuis voelen mantelzorgers zich nog steeds (mentaal) belast met het welzijn van hun dierbare. In een verpleeghuis is er weliswaar fysiek 24 uur iemand aanwezig, maar er blijft minder tijd over voor één op één aandacht, samen (dagelijkse) activiteiten doen en/of er samen op uit te trekken. Al die dingen die uw leven juist plezier geven. Het is meestal aan de mantelzorgers om hier dan invulling aan te geven. Bovendien heeft een verhuizing naar een verpleeghuis vaak grote impact op het welzijn van iemand. De ene bloeit op van het onder de mensen zijn, maar juist bij dementie zien we vaak het tegenovergestelde. Niet meer op een vertrouwde plek en in een groep wonen leidt dan juist tot onrust en het gevoel van de regie op het leven kwijt te zijn. Dat is weer aanleiding voor zorgen bij uw naasten. Kortom, ook in een verpleeghuis wordt er een beroep gedaan op uw mantelzorgers en blijven zij zich afvragen of het goed met u gaat. Over het algemeen geldt: waar u zich het meeste thuis voelt, heeft uw mantelzorger de minste zorgen. Weeg daarom goed de voor- en nadelen van de verschillend opties af en kijk wat in uw situatie de best passende oplossing is. HWW zorg kan u helpen bij het maken van die afweging.