Rol mantelzorgers

Bij Lange Leve Thuis is een belangrijke rol weggelegd voor uw mantelzorgers. Zij zijn immers degenen die u het beste kennen en het beste met u voor hebben. Maar zij zijn natuurlijk ook degenen die zich in eerste instantie zorgen maken als u langer thuis wilt blijven wonen. Want is dat wel veilig en verantwoord? En wat is de rol die zij in dat geval moeten gaan spelen? Dan komt er waarschijnlijk nog meer op mij neer, is een gedachte die bij veel mantelzorgers naar boven komt.

Met Lang Leve Thuis kunnen we uw mantelzorgers geruststellen. Vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) zijn we verplicht 24-uurs toezicht te bieden en met zorgtechnologie kunnen we dat waarmaken. Ook de samenwerking en goede afspraken met uw mantelzorgers en de rest van uw netwerk dragen er toe bij dat u op verantwoorde manier veilig thuis kunt blijven wonen. 

Samen invulling geven aan zorg en ondersteuning
We beginnen met het inventariseren van uw situatie: wat is de hulpvraag en hoe ziet uw netwerk van mantelzorgers, vrienden, kennissen en buren en andere naasten er uit? Vanuit uw hulpvraag kijken we wat is nodig en wie van het Lang Leve Thuis-team of uw netwerk kan dat het beste invullen. Samen geven we dan invulling aan de zorg en ondersteuning voor u. Uitgangspunt bij Lang Leve Thuis is dat het voor iedereen goed moet voelen en dat u én de mensen in uw omgeving niet overvraagd worden. Het is overigens geen vereiste voor Lang Leve Thuis om een team van mensen om u heen te hebben. 

Gelijkwaardige samenwerking
Bij die samenwerking heeft iedereen een andere maar gelijkwaardige inbreng. Iedereen heeft andere kennis, kwaliteiten en mogelijkheden. Samen bepalen we wie wat op welke manier wil invullen. De een vindt het leuk om af en toe te koken en maaltijden te verzorgen, terwijl een ander graag als taxi fungeert en u wegbrengt naar uw kaartclubje. Even de vuilnisbak buitenzetten is vaak een kleine moeite voor de buurman. En degenen die emotioneel het dichtst bij u staan, willen vaak mee als u bijvoorbeeld naar de huisarts of het ziekenhuis moet.
We kijken daarbij ook naar wat u omgekeerd voor hen kan doen, bijvoorbeeld op het huis van de buren letten als zij weg zijn, af en toe op een huisdier passen etc. Iedereen kan altijd wel iets voor een ander betekenen en hoe fijn is het om er zo voor elkaar te zijn.

Regelwerk uit handen genomen
Uw mantelzorgers willen u graag ondersteunen. Maar met name al het geregel kost veel energie. Dan moet er gebeld worden met de fysiotherapeut, dan is weer contact met de schoonmaker, dan is er iets mis met het eten of rijdt de bus niet. Bij Lang Leve Thuis zijn al deze regeltaken onze verantwoordelijkheid en niet meer die van de mantelzorger. De Cliëntcoach coördineert dit en is tevens ook jullie aanspreekpunt hiervoor. Hierdoor kunnen uw mantelzorgers meer ‘quality time’ met u doorbrengen en ook de rol van mantelzorger even van zich af leggen en weer gewoon partner, vriendin, zoon of dochter zijn.

Keuzes maken
Het aantal uren dat het Lang Leve Thuis team kan bieden is niet oneindig maar wordt bepaald door uw zorgprofiel. Ook uw mantelzorgers en netwerk zijn niet altijd inzetbaar. Het betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. Dit is bij een opname in een verpleeghuis niet anders. Wat vindt u bijvoorbeeld belangrijker: liever wat vaker samen het huis schoonmaken of juist iets vaker naar buiten voor een wandelingetje samen met onze Cliëntondersteuner? Samen met u en uw netwerk komen we daar zeker uit. Grote kans dat u ook wel behoefte heeft aan rust en het wel fijn vindt om niet de hele dag mensen om u heen te hebben.

Vergelijking met mantelzorg in een verpleeghuis
Of u nu thuis woont of in een verpleeghuis, in beide gevallen is de belasting voor mantelzorgers vaak (mentaal) zwaar. In een verpleeghuis bent u weliswaar nooit alleen want er is 24 uur iemand aanwezig. Dat is een prettige gedachte voor uw mantelzorgers. Maar aan de andere kant is er in een verpleeghuis vaak weinig tijd voor 1-op-1 aandacht: samen een wandeling maken, samen het huishouden te doen, samen ergens naar toe te gaan, etc. Dingen die uw leven plezierig maken of waardoor u nog iets voor iemand kan betekenen. Hiervoor wordt meestal een beroep gedaan op de mantelzorgers.
Een verhuizing naar een verpleeghuis kan bovendien grote impact hebben op het welzijn van iemand. De ene persoon bloeit helemaal op van het onder de mensen zijn. Maar juist bij dementie zien we vaak het tegenovergestelde. Niet meer op een vertrouwde plek en in een groep wonen leidt bij hen juist tot onrust en het gevoel de regie op het leven kwijt te zijn. En dat is weer aanleiding voor zorgen bij uw naasten. Kortom, ook in een verpleeghuis wordt er een beroep gedaan op uw mantelzorgers en blijven zij zich afvragen of het goed met u gaat. Over het algemeen geldt: waar u zich het meeste thuis voelt, heeft u mantelzorger de minste zorgen. Weeg daarom goed de voor- en nadelen van de verschillende opties af en kijk wat in uw situatie de best passende oplossing is. HWW zorg kan u helpen bij het maken van die afweging.