Inzet technologie

Zorgtechnologie
Net als in de hele maatschappij is (digitale) technologie niet meer weg te denken uit de zorgsector. Deze zorgtechnologie speelt ook een belangrijke rol bij Lang Leve Thuis. We zijn vanuit de Wlz verplicht om 24-uurs toezicht te bieden en de juiste inzet van zorgtechnologie is daarbij onmisbaar. Het zorgt ervoor dat langer thuis wonen veilig en verantwoord is en kan een opname in een verzorgingshuis uitstellen of voorkomen. Voorbeelden van onze zorgtechnologie zijn: alarmeringssystemen, beeldbellen, digitale toegang en leefstijlmonitoring via warmtesensoren.

Naast toezicht op afstand, kan technologie op veel andere manieren hulp bieden en het welzijn van u en uw mantelzorgers bevorderen:

  • Het helpt om zelfstandig te blijven en geeft u de mogelijkheid om langer zelf invulling te geven aan uw leven.
  • Het biedt geheugenondersteuning (om bijvoorbeeld medicijnen in te nemen).
  • Het vergemakkelijkt sociaal contact en gezelschap, bijvoorbeeld door middel van beeldbellen met uw familie.
  • Het maakt het mogelijk dat onze medewerkers makkelijker en vaker in contact met u kunnen zijn.
  • Bij regelmatige instructies met betrekking tot uw welzijn worden digitale instructies over het algemeen als minder betuttelend en minder inbreuk op uw privacy ervaren. Vooral als een medewerker meerdere keren per dag bij u thuis zou moeten komen om die instructies te geven.
  • Het vermindert werkbelasting van mantelzorgers, zodat ze minder druk ervaren en meer tijd overhouden om leuke dingen met u te doen.

Een paar voorbeelden van zorgtechnologie lichten we hieronder verder toe.  

1. Persoonsalarmering met alarmknop
Met persoonsalarmering kunt u in noodsituaties altijd iemand waarschuwen, bijvoorbeeld als u onwel of gevallen bent en de telefoon niet kunt bereiken. Met de persoonsalarmering bereikt u ons altijd, 24 uur per dag, zeven dagen per week. Binnen Lang Leve thuis is het ook mogelijk om zonder extra kosten persoonsalarmering voor een inwonende partner te regelen indien gewenst.

 2. Leefstijlmonitoring
Leefstijlmonitoring is een manier om beter inzicht te krijgen in uw leefpatroon wanneer u alleen woont en dementie heeft of een andere hersenziekte. Het werkt op basis van warmtesensoren die in de woning geplaatst worden. Deze sensoren zijn gekoppeld aan een computersysteem dat een aantal weken uw leefpatroon bestudeert. Na deze periode kan het systeem opvallende veranderingen in de dagelijkse activiteiten herkennen. Online kan een medewerker de activiteiten volgen. Ook uw mantelzorgers kunnen via een app zien of alles in orde is.

Het monitoringsysteem gebruikt drie kleuren om eventuele veranderingen weer te geven:
Groen: alles is in orde
Geel: er is een opvallende verandering in het dagelijkse leefpatroon
Rood: er is een verandering die direct aandacht nodig heeft

Het systeem werkt met kunstmatige intelligentie (AI).  Als de dementie of andere hersenziekte erger wordt, verandert ook uw leefpatroon. Dankzij AI speelt het systeem voortdurend in op de nieuwe situatie. Dit voorkomt dat er online steeds gele of rode meldingen verschijnen terwijl de zorg allang is aangepast.

Leefstijlmonitoring is alleen geschikt als u alleen woont. Bij meerdere mensen in een huis lopen de verschillende leefpatronen door elkaar en dat maakt het onmogelijk om het goed te monitoren. Dat geldt ook als veel mensen op bezoek komen.

Naar verwachting kan HWW zorg vanaf mei/juni leefstijlmonitoring aanbieden. Vanaf dat moment is Lang Leve Thuis ook in te zetten als u alleen woont en dementie heeft of een andere NAH aandoening.

3. Digitale woningtoegang
Bij Lang Leve Thuis zullen onze medewerkers nooit onverwachts bij u binnenvallen. We zijn immers te gast in uw woning en we hebben het liefst dat u de deur zelf voor ons opent. Maar Lang Leve thuis maakt ook gebruik van digitale woningtoegang. Dat is een veilige en innovatieve manier om uw deur te openen. Noodzakelijk in geval van calamiteiten, maar ook praktisch als u zelf de deur niet meer goed kunt openen. Met een zeer goed beveiligde app op de smartphone van de verpleegkundige of uw familielid wordt uw deur dan geopend. Goed om te weten: digitale toegang wordt vergoed vanuit het Lang Leve Thuis-pakket.
Is digitale woningtoegang bij u thuis niet mogelijk? Dan kijken we naar een andere oplossing, bijvoorbeeld een sleutelkluis. Een sleutelkluis wordt gebruikt voor uw deur als u deze zelf niet meer kunt openen, zodat onze medewerkers toegang kunnen krijgen. Dit is een kluis waarin de sleutel verborgen is. Onze medewerkers kunnen de kluis openen met een bijbehorende code om op die manier uw deur te openen.

4. Beeldzorg
Bij beeldzorg biedt de cliëntondersteuner u hulp op afstand bij algemene, dagelijkse handelingen. Het werkt via een tablet of laptop met camera. Dankzij het beeldscherm en de camera kunnen cliëntondersteuner en u elkaar zien en spreken (beeldbellen). Beeldzorg kan ook ingezet worden bij ondersteuning van de uw dagstructuur en herinneren om bepaalde medicijnen in te nemen. De tablet waar het Lang Leve Thuis-team mee werkt is ook zeer geschikt als er sprake is van vergevorderde dementie.

5. Medicijndispenser
Een medicijndispenser is een technologisch hulpmiddel dat u er aan herinnert om op tijd de juiste medicijnen in te nemen. Het is vooral geschikt als u thuis woont, verschillende medicijnen moet innemen en dit af en toe vergeet. Met een medicijndispenser behoudt u zelf de regie over de inname van uw medicijnen en hoeft niet telkens een medewerker u eraan te herinneren dat u ze moet innemen.
De medicijndispenser is een slim apparaat waarin uw medicijnen zitten, gesorteerd in zakjes per innamemoment. Op het moment dat u medicijnen nodig heeft, geeft het apparaat een signaal door middel van een geluid. U drukt op OK en het zakje met medicijnen komt uit het apparaat, het zakje wordt daarbij automatisch geopend. Als u niet reageert op het signaal en het zakje niet uit het apparaat neemt, wordt dit automatisch doorgegeven aan het Lang Leve Thuis-team. Zij ondernemen dan actie en nemen contact met u op.
De medicijnen worden geleverd door uw eigen apotheek en het apparaat wordt wekelijks gevuld door het Lang Leve Thuis-team.