26-11-2021

Tijdelijk gebruik De Schildershoek door gemeente

Vandaag is met de gemeente Den Haag overeenstemming bereikt over het tijdelijk gebruik van een gedeelte van onze locatie De Schildershoek voor de winterkouderegeling (WKR), de zogenoemde bed, bad en broodregeling. Het gebruik gaat per direct in en loopt tot en met 31 maart 2022.

HWW zorg wil haar maatschappelijke verantwoording nemen voor alle inwoners van Den Haag, met of zonder een eigen (t)huis. Bovendien hechten we veel waarde aan de goede relatie met de gemeente. Dit zijn twee belangrijke redenen die tot het besluit hebben geleid om een deel van de tijdelijk gesloten locatie De Schildershoek op huurbasis tijdelijk beschikbaar te stellen.

De winterkouderegeling

Jaarlijks voert de gemeente de WKR uit gedurende de winterperiode als het buiten erg koud of guur is. Ze hebben dus veel ervaring met deze vorm van nachtopvang voor mensen die op straat slapen. Omwonenden ervaren in de praktijk weinig tot geen overlast.

De afgelopen jaren was de WKR ongeveer 30 tot 35 nachten van kracht. De locatie is dan geopend van 18 uur ’s avonds tot de volgende ochtend 9 uur. Tijdens de openingstijden zijn in het pand altijd mensen aanwezig om de opvang te begeleiden en de veiligheid te waarborgen. Overdag is er geen opvang. De gemeente zal de uitvoering van de WKR uitbesteden aan het leger des Heils en/of de Kessler Stichting.

Gebruik van de locatie door HWW zorg

De wijkteams blijven in De Schildershoek aanwezig. HWW zorg behoudt bovendien de dagbewaking en de anti-kraakbewoning.

HWW zorg onderzoekt de ontwikkeling van een Wereldhuis in de Schilderswijk. Het Wereldhuis, waar cultuurspecifieke en leefstijlgerichte zorg wordt verleend, is als nieuw concept voorzien op onze locatie De Schildershoek. Onderzoek voor deze herontwikkeling loopt zoals eerder gepland gewoon door.

Informeren van omwonenden

De gemeente informeert de omwonenden vandaag nog per brief. Dinsdag 30 november organiseert de gemeente aanvullend voor deze omwonenden een online informatieavond.

naar nieuwsoverzicht