21-03-2024

Geestelijk Verzorger Raj Lachhunsing is trots op multicultureel HWW zorg: “Ook Holi vieren we samen”

Op 25 maart 2024 wordt wereldwijd het Holifeest gevierd: één van de belangrijkste feestdagen binnen het hindoeïsme. Ook binnen HWW zorg staan we stil bij deze en andere culturele vieringen en gebruiken. “Onze organisatie is zelfs een internationaal voorbeeld van hoe verschillende culturen samen kunnen leven in woonzorgcentra”, vertelt Raj Lachhunsing.

Al sinds 2006 is Raj werkzaam bij HWW zorg. “Ik kwam ermee in aanraking toen ik actief was als vrijwilliger bij het toenmalige verpleeghuis de Schildershoek: een heel multiculturele locatie”, vertelt Raj. “Maar ook toen ik ver daarvoor als jongere nog in Suriname woonde, merkte ik al dat mensen vaak met hun verhalen naar mij toe kwamen. Pandit worden voelde voor mij dus heel natuurlijk. Er voor iemand kunnen zijn vind ik heel mooi.”

Luisterend oor voor iedereen
Raj helpt als pandit bij de verschillende hindoeïstische vieringen en gebruiken binnen zorglocatie Rivierenbuurt, maar biedt als Geestelijk Verzorger ook een luisterend oor aan alle bewoners, ongeacht hun geloofsovertuiging, op diverse HWW-locaties. “Iedereen heeft levensvragen. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als eenzaamheid, euthanasie, acceptatie van ouder worden met bijkomende beperkingen en verlies van zelfstandigheid, het loslaten van dierbaren of je oude leven en het omgaan met ziekte.” 

Komt er een christelijke viering zoals Pasen aan? Ook dan helpt Raj gewoon mee. “Mocht een bewoner een specifieke vraag hebben over de islam of het christendom of bijvoorbeeld willen biechten, dan schakel ik een collega-imam of externe pastoor in.”

Als team nadenken over goede zorg
Raj houdt zich niet alleen bezig met gebruiken uit het geloof, maar ook met ethiek. “Als ethicus in de zorgsector sta ik niet alleen klaar voor bewoners, maar juist ook voor collega’s. Zo kan ik een moreel beraad begeleiden wanneer er lastige kwesties spelen en help ik collega’s met vragen als: Wat maakt goede zorg tot goede zorg? En: Hoe zou ik vanuit bepaalde waarden het beste handelen in een specifieke situatie?” 

Ook over het hindoeïsme leert Raj collega’s graag wat bij. “Zo heb ik recent nog een aantal bijeenkomsten georganiseerd over cultuursensitieve zorg. Veel huidige bewoners zijn bijvoorbeeld als eerste generatie naar Nederland gekomen en bij hen stond het bieden van een betere toekomst aan hun kinderen centraal. Een groot deel van hen heeft zichzelf weggecijferd en weinig aandacht besteed aan hun eigen ontwikkeling. Ook rituelen zoals een kamerreiniging en het wegnemen van het boze oog zijn voor hen vaak heel belangrijk. Met dit soort aspecten kun je dan rekening houden.”

Subh Holi
Het kleurrijke Holifeest markeert de komst van het nieuwe jaar, de lente en de overwinning van het goede op het kwade. Een mooie, vreugdevolle viering waarbij de gemeenschap centraal staat. “Dat mag natuurlijk niet ontbreken binnen HWW”, vertelt Raj. “Wij vieren het dit keer op 28 maart groots op locatie Rivierenbuurt. Enthousiaste lokale ondernemers sponsoren de viering.Traditionele hapjes worden op de dag zelf door een groep vrijwilligers verzorgd en alle bewoners vieren mee.”

Multiculturele voorbeeldfunctie
Dat gezamenlijke karakter is kenmerkend voor HWW zorg, merkt Raj. “Als hindoestanen in Den Haag maken we onszelf met dit soort vieringen zichtbaar, maar het werkt ook verbindend. Onze organisatie is voorloper met het multiculturele concept, we begonnen hier al mee in 2001. Uit verschillende landen zijn er zelfs organisaties langsgekomen om te kijken hoe we dat hier aanpakken.”

Ook naast het Holifeest is er nog ontzettend veel moois om naar uit te kijken, vertelt Raj. “Nu de Schildershoek al enige tijd gesloten is, is Rivierenbuurt de multi-culti-locatie binnen de organisatie. Maar er wordt hard gewerkt aan het vernieuwde Schildershoek-gebouw: geweldig dat er ook in de Schilderswijk weer zo’n plek komt. Er wonen nog steeds veel hindoestanen in die wijk.” 

Raj zien we voorlopig dus nog niet verdwijnen binnen HWW zorg. “Nee hoor, ik heb het hier erg naar mijn zin. Ik leer ook veel van de ouderen, met al hun levenservaring. Het zijn net levende encyclopedieën vol wijsheden.”

naar nieuwsoverzicht