22-04-2024

Anique zorgt voor innovatie in de zorg: ‘Organisaties kunnen veel van elkaar leren’

HWW zorg is nu al zo’n drie jaar lid van UNC-ZH: het Universitair Netwerk voor de Care-sector Zuid-Holland. Een netwerk dat nu bestaat uit 11 organisaties uit de zorg en de onderzoekstak van het LUMC-ziekenhuis, die zo beter kunnen samenwerken en van elkaar kunnen leren. Wij vroegen Anique Landré, onze ‘spin in het web’ bij HWW zorg en UNC-ZH naar de nieuwste snufjes.

Hoe werkt de samenwerking binnen het netwerk precies? “Het werkt twee kanten op. Het LUMC doet onderzoek en zoekt daarvoor verpleeghuizen, patiënten of personeel om hieraan mee te werken. Maar omgekeerd kunnen wij als zorgorganisaties ook met elkaar optrekken, van elkaar leren of gezamenlijk een probleem aandragen om onderzoek naar te laten doen”, legt fysiotherapeut Anique uit. “Naast universitaire onderzoeken vinden er ook steeds meer MBO- en HBO-onderzoeken plaats, want ook de praktijk onderzoeken is erg belangrijk.”

Elkaar inspireren met kennis en ervaring
Anique slaat als ‘linking pin’ de brug tussen HWW zorg en het LUMC en de rest van het netwerk. “Dat betekent dat ik een dag per week bezig ben met vergaderingen met bijvoorbeeld onze onderzoekscommissie, themagroepen, collega’s ondersteunen bij onderzoek en het organiseren van informatiesessies.” Zo kun je als HWW’er naar het jaarlijkse UNC-ZH symposium en naar diverse kenniscafés met telkens een ander thema, georganiseerd door de 11 organisaties. 

“Bij één van de laatste kenniscafés had een collega het bijvoorbeeld over speciale kaartjes met zwart-wit foto’s”, vertelt Anique. “Die gebruikt ze als gespreksstarter voor mensen met dementie, omdat dit beter werkte dan vragen naar feitjes als ‘welke dag is het’. Binnenkort start een student van de opleiding ‘vitality & aging’ bij ons met het onderzoeken van deze methode. Super om te zien: de lijntjes binnen het netwerk zijn dus kort.”

Van ideeën naar écht iets aanpakken
Ook Anique volgt de opleiding ‘vitality & aging’. “Ik ben nu bijna klaar. Het was heel leerzaam: ik kan collega’s die graag onderzoek zouden willen doen nu nog beter begeleiden en goed onderscheiden welke mogelijke onderzoeken uit het netwerk bij HWW zorg passen. Maar ook inhoudelijk heb ik veel opgestoken. Bijvoorbeeld over het nieuwste onderzoek naar de biologie van het ouder worden, en met welke partijen zoals zorgverzekeraars je allemaal te maken hebt en wat hun rechten en plichten zijn. Je leert breder naar de ouderenzorg kijken. Er kunnen altijd dingen beter in de zorg, maar ik weet nu ook hoe ik echt iets kan veranderen.”

Tovertafel
De onderwerpen waar het netwerk onderzoek naar doet, verschillen van wijkzorg tot woonzorg. “Zo zijn ze vanuit de thuiszorg bezig met beeldzorg en een collega-fysiotherapeut deed laatst onderzoek naar de ‘tovertafel’. Dat is een apparaat dat van alles op een tafel kan projecteren: van spelletjes tot blaadjes om weg te vegen. Dit werd altijd gebruikt voor mensen met dementie, maar zou ook gebruikt kunnen worden voor mensen met een verlamde arm of hand na een beroerte. Wij hebben er gelijk twee aangeschaft en het werkt supergoed voor deze nieuwe doelgroep. We namen ‘m ook mee naar het symposium en ook andere organisaties waren enthousiast."

Bijzondere innovaties
Andersom raken Anique en haar collega’s ook geïnspireerd door het netwerk. “Iets waar ik nog graag mee aan de slag wil gaan is het feit dat mensen teveel zitten. Zo blijkt dat mensen op de revalidatieafdeling wel beter gaan lopen, maar niet minder gaan zitten na herstel. Er zijn een paar organisaties die al op simpele manieren bijhouden hoeveel iemand beweegt - denk bijvoorbeeld aan een soort stappenteller in een rollator. Of wat dacht je van de gratis koffieautomaat op een andere plek zetten om net wat meer beweging te stimuleren. Met dit soort ideeën kijken we graag mee en daar zou ik met studenten graag meer onderzoek naar doen.”

Het hoofddoel van al die kennissessies en onderzoeken? “Dat het voor patiënten en de zorgsector echt wat oplevert”, legt Anique uit. “Een heel mooi innovatief idee vind ik bijvoorbeeld een dun matrasje met een sensor, dat onder de normale matras gelegd kan worden. Hierdoor krijgen medewerkers op hun scherm te zien welke bewoners er slapen en juist wakker zijn geworden. Ideaal voor een plek waar veel mensen met dementie wonen, die vaak vergeten dat ze niet zelf op kunnen staan en daardoor zouden kunnen vallen. Dit geeft veel meer rust. Door een product als dit te onderzoeken, kan hard gemaakt worden dat het de financiële investering waard is en kan het echt gebruikt gaan worden.”

Meer bekendheid voor onderzoek in de zorg
Anique zou graag willen dat de onderzoekstak binnen de zorg nog bekender wordt. “Ik snap heel goed dat mensen zich verliezen in de waan van de dag, want het is vaak druk. Maar als we af en toe even stilstaan en kijken wat er nou écht goed werkt, gaat dat iedereen in de toekomst tijd schelen.”

Moet jij binnenkort onderzoek doen voor je opleiding, heb je literatuur nodig of heb je een goed idee om de zorgsector vooruit te helpen? Neem gerust contact op met Anique. “Het is zo leuk om iets te onderzoeken waar vanuit de sector écht behoefte aan is. Jullie weten dat als geen ander en we helpen je er graag bij. Neem vooral een kijkje op de website van het UNC-ZH: de informatie ligt voor het oprapen.”

naar nieuwsoverzicht